söndag 3 april 2011

Havrebröd

I köksskåpet fanns en stor påse utgångna havregryn. De kanske man kunde ha till något? Pain de Martin hade det här receptet som jag utgick från.Så här gjorde jag:

På kvällen innan bakdags rörde jag ihop


50 g rågsurdeg
200 g vatten
240 g Manitoba Cream

och lät det stå i en bunke över natten. 

På morgonen var degen seg, luftig och fin. Till resten av brödet behövdes:

surdegen från gårdagen
500 g vatten
10 g jäst

200 g havregryn
480 g Manitoba Cream
18 g salt

Havregrynen rostade jag i ugn på 200 grader i ca 20 minuter, med omrörning några gånger under tiden.
Därefter blandade jag alla ingredienser i assistenten och körde tills det blev en smidig deg, ca 15 minuter.   

Degen fick vila i bunken 45 minuter, och sedan vek jag ihop den några gånger, vilade 30 minuter, vek igen, vilade 30 minuter, vek igen och lät vila i en timme.

Efter vilan hällde jag mjöl och lite krossade havregryn på bakbordet, hällde upp degen och delade i två. De två delarna vek jag ihop några gånger och placerade i varsein mjölad och havregrynad jäskorg med vikskarven nedåt. Sedan fick det jäsa i ca en timme. Under tiden värmde jag upp ugnen till 280 grader, med en baksten i.

Efter jäsningen placerades bröden på stenen med skarven upp. Jag sänkte temperaturen till 250 grader och duschade in lite vatten. Efter 15 minuter vädrade jag ur ugnen och sänkte temperaturen till 210 grader och lät bröden stå tills de var 97 grader i mitten, ca 10-15 minuter.


Brödet blev riktigt gott. Mjukt innanmäte med frasig, men inte överdrivet hård, skorpa. God smak från havret och en lite nyttig känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar